likőr

Ebből készül a likőr, azaz ezt iszod, ha likőrt veszel

Te tudod, hogy mi kerül a likőrös üvegekbe? A legtöbb esetben sajnos csak töménytelen sok cukor, aroma és filléres, általában kukoricából készült alkohol (egy 2-3 ezer forintos likőrnél gyakorlatilag garantált, hogy a hozzáadott víz az egyetlen természetes anyag). Szerencsére léteznek valóban elsőrangú, a másnaposság rémképével nem kecsegtető likőrök. Melyek ezek és hogyan tudod felismerni a kiváló minőséget? Ezt is eláruljuk, de először ismerd meg picit a likőrt, ezt a több 100 éves, gyógyszert, ajzószert és élvezeti italt!

… és megszületett az első likőr

A földkerekségen az első likőr vélhetően egy Paracelsus nevű alkimista kezei között született meg, aki eleinte gyógyszerként használta a fűszer- és gyógynövényekkel ízesített italt. Gondolj csak az Unciumra és a Zwak cég ihlette Szabó István által rendezett filmre, A napfény ízére. A cég és a film története szerint a gyomorkeserű (likőr) elsősorban emésztési panaszokra jelent gyógyírt. 
Az első likőröket francia szerzetesek kezdték el gyártani, akik igen hosszadalmasan kísérletezték ki a legjobb növény-keverékekkel ízesített alkoholos italokat. Ezért sokáig kizárólag a szerzetesektől lehetett likőrt vásárolni, amit nem csak gyógyszerként, hanem szerelmi bájitalként is számon tartottak. Ezért a szerzetesek elixírnek és balzsamnak is nevezték a likőröket.

Honnan ered a likőr szó?

A liquorem/liquor szó latin eredetű és eredetileg folyadékot jelent, ami az ófrancia és az angol nyelvben a XII-XIII. században tűnt fel először. A jelentése sokat változott az elmúlt 700 év alatt, kezdetben csupán alkoholos italt értettek alatta. A mai értelembe vett liqueur kifejezés csak az elmúlt 100 év során vette fel szűkebb jelentését. Még egy érdekesség, hogy az angolban létezik egy hasonló alakú szó, a liquor, ami egyszerűen csak alkoholos italt jelent. A liqueur (likőr) és a liquor (alkoholos ital) szavak tehát nem keverendők, ha angol nyelvterületen jársz, mert esetleg félreértésre ad okot a bárpultnál. A magyar nyelvbe egyébként német közvetítéssel került.

Mitől likőr a likőr?

A likőr egy ízesített alkoholpárlat, rendszerint sok hozzáadott cukrot tartalmaz (a Woman Spirit ebben is különleges, ugyanis extra cukor nem került bele, édes ízét gyümölcsök hozzáadásával alakítjuk ki). A likőrt legalább 15%-os alkoholtartalom és 70-100 g/l cukortartalom jellemzi. Az Európai Unió minimum 100 gramm cukrot ír elő literenként, az USA ennél engedékenyebb, ott már 22 g/l cukortartalom felett likőrnek lehet nevezni egy alkohol tartalmú italt.

Egy kiváló minőségű, fejfájást nem okozó likőr alapja tehát a tiszta alkoholpárlat vagy más néven égetett szesz. Alkoholpárlat például a jól ismert magyar pálinka, az orosz vodka, a Karib-térségben népszerű rum, de a borostyánszínű whisky vagy a tüzes tequila is. A likőrök rendszerint úgynevezett finomszesz hígításával készülnek (a finomszesz 96%-os alkoholtartalmúra finomított égetett szesz). 

A Woman Spirit alapja azonban a legjobb minőségű gyümölcspárlat, a kívánt alkoholfokot (26%) tisztított vízzel állítjuk be. (Egyébként kezdetben minden alkoholpárlat rendkívül magas alkoholtartalommal bír, jellemzően 60% felettivel, ezért kedvenc pálinkánkat is szokták hígítani.)
A likőröket aromával vagy természetes anyagokkal, például fűszerekkel, gyógynövényekkel, gyümölcsökkel ízesítik, de léteznek úgynevezett krémlikőrök (csokoládé likőr, kávé likőr), amik rendszerint tejszínt tartalmaznak. A Woman Spirit például meggy gyümölcs ágyon érlelődik, így kapja sötét rubinvörös színét.

A Woman Spirit likőr vagy nem likőr?

Ha kizárólag a fekete-fehér papírforma szerint nézzük, akkor a Woman Spirit nem likőr, inkább egy új kategóriát képvisel. Ízvilágát, alkoholfokát tekintve azonban mégis a gyümölcslikőr kategóriájába sorolható még akkor is, ha nem felel meg a “hivatalos kritériumoknak”. Alapja a tiszta, gyümölcsből készült alkoholpárlat, ízét meggysűrítmény és válogatott Woman Spirit fűszernövény-keverék adja, a megfelelő alkoholfokot (26%) pedig tisztított víz hozzáadásával állítjuk be, édességét egy speciális gyümölcs-kivonat adja. Nincs benne sem aroma, sem színezék, 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz.

Így ismered fel a jó likőrt

Az alábbi 3 ismérv alapján tudod eldönteni, hogy érdemes-e leemelni a kiválasztott likőrt az üzlet polcáról:

  1. Ár
  2. Az alkohol alapjául szolgáló növény fajtája, minősége (kukorica, burgonya, gyümölcs)
  3. Ízesítő anyagok eredete (természetes, aroma)

1. Ár

Bizony, az a helyzet, hogy egy bizonyos összeg alatt egyszerűen nem lehet jó minőségű likőrt előállítani. A 2000 forintba kerülő ital sajnos nem látott természetes anyagot, inkább csak aromát is és vizet, no meg cukrot.. no de mennyi, az annyi?

Gyártó méretétől (minimális profit mértéke) és az értékesítés helyétől (árusító hely haszna) függően körülbelül 4.000 – 5.000 Ft körül húzódik az a határ, ami felett már biztosan kiváló minőségű likőr kapható. Gondolj bele, hogy a teljes fogyasztói ár legalább 40%-a adó, ezen felül van még az üveg ára, a gyártó saját haszna, a kereskedő árrése, és végül az alapanyag ára, ami alapvetően meghatározza a likőr minőségét. Ha mindezt összeadod, nagyjából a fogyasztói ár 10-20%-át teszi ki az alapanyag költsége. Ez egy 2.000 forintos ital esetében 200 forint… vajon milyen alapanyag tud ennyire olcsó lennni? Már a gondolattól is kiver a libabőr, jobb inkább egy másik italt választani… ha igaz az, hogy az vagy amit megeszel, akkor ez az italokra is vonatkozik. 

2. Az alkohol alapjául szolgáló növény fajtája, minősége (kukorica, burgonya, gyümölcs)

Az alkoholpárlat sokféle növényből készülhet, ami alapvetően határozza meg az árát. A kukorica alkohol például akár 100-szor olcsóbb, mint a gyömölcs, azonban utóbbi íze klasszisokkal jobb. Szavazz inkább a gyömölcspárlat alapú likőrökre!

3. Ízesítő anyagok eredete: természetes vagy aroma

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a természetes anyag sokkal finomabb és egészségesebb, mint egy aroma. Ráadásul az aromák függőséget és sóvárgást okoznak, azért teszik őket ételekbe és italokba, hogy a valódi íz hiányát pótolják (A Woman Spiritbe ezért egyáltalán nem került aroma, 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz). Az amerikai környezet- és egészségügyvizsgáló szervezet (Environmental Working Group) szerint minimális különbség van csupán természetes és mesterséges aromák között.

Szavazz Te is a valódi ízekre és válassz olyan likőrt, ami a természetességével csábít el.

A folytatásban a különböző likőr fajtákat vesszük nagyító alá! Ha kíváncsi vagy rá, kövess minket és iratkozz fel hírlevelünkre.

Tetszett? Oszd meg!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

További blogbejegyzések

Nem a cukor a legnagyobb mumus az alkoholban

Talán veled is előfordult már, hogy hiába fogyasztottál mindössze egy-két pohár italt egy összejövetelen, másnap mégis iszonyatos fejfájás tört rád. Eláruljuk, mi okozza ezt, és

Várj!

Szeretnénk megajándékozni Téged!

Szeretnénk Neked adni búcsú ajándékként egy egy ingyenes koktél receptkönyvet, illetve egy 10%-os kedvezménykupont, hogy ha kedved kapnál a koktélkészítéshez, olcsóbb legyen az alapanyagbeszerzés.

Ehhez csak az email címedet kérnénk, hogy kiküldhessük neked!

.