Nem a cukor a legnagyobb mumus az alkoholban

Talán veled is előfordult már, hogy hiába fogyasztottál mindössze egy-két pohár italt egy összejövetelen, másnap mégis iszonyatos fejfájás tört rád. Eláruljuk, mi okozza ezt, és mit tehetsz ellene.

Nem a cukor a legnagyobb bűnös

Sőt még csak nem is maga az alkohol. Vegyük például a bortermesztést, hiszen ez a folyamat remekül szemlélteti, hogy mi válthat ki másnaposságot a szervezetben. Az elmúlt évek egyre szélsőségesebb időjárása a szőlőnek sem tesz jót, ezért a termesztők kénytelenek utólag ‘megbütykölni’ a nedűt. Persze ebből még nem következik rögtön, hogy emiatt egy fejfájós évjárat lesz, hiszen a bor okozta esetleges kellemetlen tüneteket kiváltó okok, vegyületek minden évjárat boraiban megjelenthetnek.

A bor is tartalmaz adalékanyagokat

Bizonyára senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a borok (még ha drágább kategóriába tartoznak is) nem kizárólag szőlőből készülnek. A borászok ugyanis a kívánt és egyenletes minőség elérése érdekében megannyi kémiai eljárás közül választhatnak (teljesen törvényesen), a fordított ozmózistól kezdve a különböző aromatizáló-ízesítő eljárásokig. Ezekről a vásárlónak az esetek többségében nincs tudomása, hiszen a palackra nem kötelező ráírni, hogy például tanninport vagy a savtompító anyagokat használtak. Aki pedig nem érdeklődik komolyabban a borászat iránt, valószínűleg nem fog utánajárni annak, hogy mi minden történik a szőlővel, mialatt a tőkétől a palackig jut.

A fejfájás is lehet többféle

Borok által okozott fejfájás alatt nem a másnaposság kísérőtüneteként hagyományosan fellépő fejfájást értjük, vagyis amikor – többnyire – az alkohol lebontása miatt megemelkedett ecetsavszint felelős a tünetekért. A bor által okozott fejfájás kizárólag borfogyasztáskor jelentkezik, és vannak, akiknek nem is kell megvárniuk a másnapot: már egy pohár után is szörnyen érzik magukat.

Fejfájást az alkoholban előforduló vegyületek közül több is kiválthat: prosztaglandinok, cukor, tanninok és a hozzájuk hasonló szerkezetű flavonoidok egyaránt okozhatnak fejfájást, a két leggyakoribb eset azonban mégis a szulfitoktól és az aminoktól fellépő fejfájás.

Alapjáraton a likőrök is erős panaszokat okozhatnak, a magyarázat a bennük lévő anyagok szerotonin nevű hormon elválasztását fokozó hatásában keresendő, mely neurotranszmitter többek között az agyi fájdalomérzés kialakulásában játszik szerepet. Ha a szervezetben túl sok szerotonin van, fejfájást, levertséget érzünk, azonkívül az erek kitágításával az amúgy is vízhiányos szervezetben a vérnyomás tovább csökken, romlik az agy oxigénellátása.

Mi a megoldás?

Aki fejfájás nélkül, üdén indítaná a következő reggelt, annak mindenekelőtt tudatosságra kell törekednie az italválasztásnál, és olyan mellett letenni a voksát, ami száz százalékban természetes, exkluzív alapanyagokat tartalmaz. A Woman Spirit amellett, hogy egy igazán nőies ital, melynek páratlan ízvilágáról a meggy, a válogatott gyógynövények és a gyümölcspárlat gondoskodik, mindenféle adalékanyagtól mentes, így nem viseli meg a szervezetet. Természetesen a hangsúly ez esetben is a mértékletes fogyasztáson van, ám aki egyszer megkóstolja semmihez sem fogható, csodálatos ízvilágát, úgysem akarja majd egy húzásra meginni. Hiszen a Woman Spirit minden cseppje aranyat ér.

Tetszett? Oszd meg!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

További blogbejegyzések

Nem a cukor a legnagyobb mumus az alkoholban

Talán veled is előfordult már, hogy hiába fogyasztottál mindössze egy-két pohár italt egy összejövetelen, másnap mégis iszonyatos fejfájás tört rád. Eláruljuk, mi okozza ezt, és

Várj!

Szeretnénk megajándékozni Téged!

Szeretnénk Neked adni búcsú ajándékként egy egy ingyenes koktél receptkönyvet, illetve egy 10%-os kedvezménykupont, hogy ha kedved kapnál a koktélkészítéshez, olcsóbb legyen az alapanyagbeszerzés.

Ehhez csak az email címedet kérnénk, hogy kiküldhessük neked!

.